Shanghai

Vi har redan hunnit med några dagar i Shanghai, efter våran avstickare till Xián. Xián hade mycket historik bakom sig, även om historia inte ligger varken mig eller David närmast om hjärtat så var det väldigt intressant att besöka Xián. Mamma Anna-Lena hade hjälpt oss att boka vårat utvalda hotell via hotels.com, vilket gick väldigt smidigt och vi hade ett rum bokat och betalt när vi kom fram till Grand New World Hotel i Xian.  Hotellet var helt okej, även om bilderna kanske var något missvisande exakt som det hotell vi befinner oss på just nu i Shanghai. Men jag kan lova att vi har bott betydligt sämre under den andra långresan. I Xián stannade vi bara två nätter, för det enda som var planerat var att få se terrakottaarmén vilket vi också fick. Det var verkligen en häfftig sak att ha sätt och det är är helt otroligt vad man gjorde och offrade för en kejsare. Nu är vi som skrivit i Shanghai, staden med miljoner skyskrapor. Jag har aldrig sätt så mycke höga skyskrapor, med blinkande och glittrande lampor på kvällarna. Det är så vackert och mäktigt rent utsagt. Staden är betydligt mer västerländsk inspirirerad än Peking vilket innebär att man känner sig något mer hemma här och kontrasterna är inte lika stora även om man fortfarande märker av dom. Peking var nog och andra sida en stad med mer charm än Shanghai och att avgöra vilken av städerna jag giller mest skulle vara väldigt svårt. Nu är det bara en vecka kvar här i Kina vilket känns både lite skönt samtidigt lite tråkigt eftersom det här äventyrer också snart är över för den här gången. Man sparar länge för att få uppleva något i en ganska kort tid i förhållande till tiden man sparar, men det är väl så det är. Det har blivit bättre med maten här, och nu har man sina personliga favoriter samtidigt som man varje måltid försöker beställa in någonting nytt, i hopp om att få en till favorit på listan. Det godaste jag har ätit här i Kina är...köttbullar på IKEA! Ja jag skämtar inte vi var bara tvugna, suget efter svenskmat var verkligen stort och lyckan var obeskrivlig när jag satt där med potatismos, köttbullar, brunsås och lingonsylt. Tyck att jag är konstig om ni vill, men hade ni varit här tror jag många av er hade förstått lyckan av köttbullar. Annars är nudlar och stektris och stekta dumplings helt godkända måltider. Idag ska vi åka hop on, hop off buss i Shanghai för att se oss omkring lite mer, sen ska vi också åka upp i en skyskrapa på nästan 400 meter, oooh hoppas hissen inte går sönder.

Hoppas ni har det bra där hemma, jag kan tänka mig att ni som har semester är bruna och fina. Vilket jag och David inte är men vi brukar trösta oss med att vi iaf har snygga skor med oss hem.

Kram


Utsikt från hotellets restaurangen.


Bakom oss har var en av världens högsta byggnader.
Den jag tydligen ska åka upp i...!


ShanghaiDet är verkliga kontraster i Shanghai,
Brevid en skyskrapa kan det här visa sig.


Kineserna gillade också köttbullar på IKEADavid bekymmrar sig över den starka maten
från Sichuanprovinsen. HOT!Väskorna är packade

Nu är den rosa jätteväskan packad och vi är som gott förberedde för att åka vidare mot Xián. Det var lite tuffare att få igen väskan nu än vad det var när vi åkte då det konstigt nog ramlat i några par skor, och ett antal väskor, men det var väl därför jag var här?

I går besökte vi ett fem våningar stort glasögonvaruhus, jag lovar det fanns över en miljon glasögon. Eftersom att jag inte själv har glasögon blev jag lite besviken då jag inte vill lägga pengar på något jag inte behöver, men när jag fick reda på hur sjukt billigt det var köpte jag mig faktiskt ett par med fönsterglas! :)
David hittade 2 par riktigt snygga och det är knappt så jag känner igen honom då jag bara vid ett fåtal tillfällen sätt honom i glasögon förut då han oftast använder linser. Vi hittade också till en mer kinesiskmarknad, där det inte bara var piratkopior utan helt vanliga kläder och skor i flera våningar. Jag köpte en väska som var tänkt till mormor, men njea jag gillar den faktiskt väldigt mycket själv så vi får se hur det blir men den saken. Jag känner att den här bloggen mer och mer förändras till en shoppingblogg, vilket ni får stå ut med för det är det jag gör en majoritet av tiden i Kina.

Nu ska vi checka ut från hotellet och gå och äta lite lunch, vi har hittat ett helt okej nudelställe så antaligen så blir det idag också. Föresten i går firade vi midsommar med Peking Anka. Jag skulle ljuga om jag säger att jag gärna skulle vilja äta det igen, även om det var långt i från äckligt. Man fick ankan uppskuren på tre olika sätt, det ena var själva köttet och det smakade som grillad kyckling gör hemma, sen fick man en med skinn, och en med skinn,kött och fett. Till ankan serverades vitlök, chili, socker, purjolök, melon, sallad, och pannkakor. Jag ni hör mer en upplevelse än en matfavorit. :)

Jag hör av mig när vi är Shanghai!
Hoppas ni hade en underbar midsommar, vi hade det bra och firade på vårat eget lilla vis.
Kram.
Börjar sakna er där hemma ganska mycket nu


Glasögonorm eller vad säger man? :) <3


Beijing

Hej!
Nu har det gått några dagar sedan sist och vi har hunnit med en heldel faktiskt. Det är fortfarande väldigt varmt här i Kina och det är inte många minuter efter att man duschat som man känner sig fräsch. Maten är inte heller bra, vi gör vårat absolut bästa för att gilla maten och försöker på alla möjliga sätt gå in med en positivt inställning till det kinesiska köket, det går så där. Som tur är finns Starbucks, Mcdonalds, Pizza Hut, Subway ursch så det låter. Vi är fullt medvetna om att detta inte är någon hälsosam mat men det smakar iaf något bättre. Det finns väldigt mycket saker att se i Kina, och det är enorma avstånd mellan allt. Vi bor väldigt bra i stort sätt så bor vi i mitten av alla sevärdheter och har på så sätt hunnit med en heldel. Vi har bland annat besökt förbjudna staden, en stad som var stängd för allmänheten i över 500 år och bara var till för kejsare. Rätt häftigt även om jag inte så speciellt historia intresserad och för mig ser det flesta tempel exakt likadana ut förutom storleken som kan variera en aning. Det häftigaste hitills är kinesiska muren som jag nu har fått besöka. Det var som på bild om inte ännu lite bättre. De var verkligen oerhört tufft att ta sig upp på muren och svettet sprutade åt alla håll och kanter, och man blir så där lagom glad när kineserna knackar en på ryggen och frågar snällt om man ställer upp på en bild tillsammans med dem i det tillståndet. Haha vad ska man säga, välkommen till Kina!  Vi har bokat ett flyg nu till Xian, vi hade tänkt att ta natttåg men när vi såg att priserna inte var så speciellt höga så slog vi till med en flygresa. Till Xian åker vi mest för att få se Terrakotta armén som jag tror kommer bli en oförglömlig upplevelse.  Nu börjar det kurra i magen och jag ska ta mig lite nudlar. Jag slänger med lite bilder eftersom att det efterfrågas hemmifrån.

Vi har hört att det regnar hemma, typisk midsommar vecka eller vad säger man?
Hoppas annars att allt är bra med er och det är väldigt roligt att läsa era kommentarer när ni tittar in.
Caroline:  Ja ska kolla vad som finns, men tror att det är bättre i Shanghai. Vad är du ute efter? :)
Faster: Vi tar väldigt mycket kort, och jag är tveksam på om du har orken att kolla på alla :)
Tobbe: Ja visst kan man vara avundsjuk, men jag ska erkänna att jag är liite avundsjuk på dig också som är hemma och kan äta godmat!


Ni får nöja er med dem här bilderna just nu, kan hända att jag lägger ut lite mer senare men jag måste verkligen äta nu. Mamma väskan som är på bilden längst ner är det någonting för dig?

Hej där hemma!

Nu är vi framme i Peking och Kina. Vi stötte problem redan på Arlanda då planet för försenat från 19:00 till 23:30, så vi fick några extra timmar att sitta av på Arlanda. När boarding time började närma sig kryllade det av kineser och jag kände mig som fel person på fel ställe. Flygresan gick bra även om det var väldigt svårt att somna då det var mycket turbulens i luften. Det gick smidigt och bra och hämta ut väskorna vilket kändes väldigt skönt. Jag har alltid en liten oro i mig att väskan ska komma bort eller något annat liknande. Vi tog en taxi till hotellet och oj vad fint det är här på hotellet. Rummet vi har är större än lägenheten i Stockholm, utanför hissen står det alltid en man och hälsar godmorgon/godmiddag eller vad som passar tillfället bäst, hotellet känns oerhört lyxigt! Det ligger också väldigt centralt och vi har lika långt till allt, det är nästan inga gångavstånd vilket vi nog hade trott det är helt sjuka avstånd i det här landet. Ja vad ska man säga om Kina, det är en grå stad, alla husen är smutsiga av avgaser, inga toaletter och, det luktar illa utomhus en blanding av räkor, nudlar och smuts ungefär ja ni får tänka er kombinationen själva. Väldigt många bilar vilket resulterar hårt trafikerade vägar men BILLIGT!  Vi har redan börjat shoppa och ett par converse och en peakjacka, ett par byxor, en klänning och en ring för under 500 lappen :) Jag känner mig nöjd! Vi försökte turista lite idag på himmelska fridens torg men det det blev för varmt och vi gav vika och åkte tillbaka till downtown och åt middag istället. Under de 15 minuter vi var på himmelska fridens torg kom det fram 2 olika par med kineser och frågade om vi kunde ta ett fotografi tillsammans med dem, ja vi bara skrattade. Det är helt sjukt vad de tittar på oss och strålar när David pratar kinesiska med dem. Det här är stort för dem och kanske för oss också för den delen. I morgon ska vi turista lite mer och har på schemat att besöka förbjudna staden och OS-areanan.

Hoppas det gick bra för dig idag pappa som ska/skulle vätternrunt (30 mil). Mamma ringde idag också då vi har ordnat ett kinesiskt nummer, saknar dig redan mamma och LÄNGTAR redan efter din mat.

Hör av mig om några dagar igen!
Kram.Nu räknar jag inte dagar utan timmar...

Ja nu är vi verkligen snart på väg till Kina. Det känns nästan lite overkligt att jag ska få möjligheten att åka iväg på ytterligare ett äventyr. Resepirret hade kommit på riktigt nu på morgonen, och för första gången känner jag mig nervös för att flyga. Jag vet inte riktigt varför men får nog försöka släppa den oron och bara njuta av att äventyren börjar snart. Pappa ringde nyss och frågade om vi ville ha skjuts till Arlanda, perfekt tänkte vi och tackade ja med ett stort leende. Ryktet säger att facebook, google och hotmail är spärrat i Kina och att det därmed inte kommer gå att använda, skulle ni vilja nå mig via mail görs det på sarastener@gmail.com eller så lämnar ni någon kommentar på via den här bloggen. Skulle det vara något akut som jag verkligen hoppas att ni inte ska behöva nå mig för så har mamma Anna-Lena vårat telefonnummer i Kina. Jag ska försöka blogga och dela med mig av resan här jag har absolut ingen aning om hur det kommer gå, har vi riktig otur så är bloggsidan också spärrat av regeringen i Kina men det tror jag inte.  Var VÄLDIGT rädda om er här hemma nu och vi ska vara rädda om oss det lovar vi.

Kram.3 dagar till...

Sen börjar min semester! Ja på lördag är det här över och jag tänker bege mig mot Västerås för att börja min semester på stört. Söndag åker jag och min älskade sambo till stugan för troligen fem dagar med sol och (bad). Jag längtar som en toka efter ledighet. Sen tar min lillesyster studenten på fredag, jag kan inte förstå att den lilla skrotan har gått och blivit så stor. Stort grattis till din examen i förskott! Efter några dagar i stugan och studentfirande är det konstigt nog bara 4 dagar tills jag och David åker till Kina. Tiden har sprunigt förbi och jag kan inte påstå att jag än har fått något resepirr som jag hade när vi skulle på jordenrunt resan även om jag är säker på att den här resan också kommer bjuda på massor av upplevelser och erfarenheter.  I hela 3 veckor ska vi njuta av varandra och bara uppleva saker, jag tror ni förstår att det känns fantastiskt? Jag tänker också passa på att skryta lite, jag tycker att jag och David är otroligt duktiga som lyckats spara så mycket pengar under hösten att vi kan åka på en 3 veckors långsemester trots att vi studerar. Det har vi gjort (jävligt) bra David och vi är helt klart värda den här semestern. Vi har inga direkt planer  för våran tur till Kina, vi vet att vi flyger till Peking och kommer att vara där i 9 dagar innan vi på något sätt börjar röra oss emot Xian. Vi har bokat ett hotell i Peking, (bilder). Jag LÄNGTAR så tills att vi är där och när jag är långt bort ifrån böckerna som jag nu sitter klistrad med om makt och social skiktning. Nu blir det att plugga (lite) till innan det är dags för lyxfällan, me like!

Kram.


(bilderna är lånade från hotels.com, Capital hotel, Beijing)RSS 2.0