Viktnedgången

Hej.
Jag har lovat några av er att det skulle komma ett inlägg om hur jag lyckats gå ner i vikt och här kommer det. 
Först vill jag klargöra att det här är inget facit, något rätt eller fel utan bara en berättelse om hur jag gjort, hur jag har mått, mina motgångar och framsteg. Jag har fått mängder av frågor, nyfikenhet och inte tala om alla komplimanger om mitt nya utseende. Ja för visst är det ett nytt utseende, måste erkänna att jag knappt känner igen mig själv på bilderna som är tagna för 7 månader sen. 
 
 
       
 
Jag har varit överviktig "mullig" så länge jag kan minnas, faktiskt riktigt överviktigt nu när jag ser tillbaka. Tyckte dock aldrig det förut utan jag var bara inte smal som alla andra men såg mig aldrig som så stor som jag ser mig nu när jag tittar tillbaka på bilderna.  
 
Vad fick mig att bestämma mig? Väldigt svårt att säga. För mig var det så att jag var i rätt period i livet på grund av många olika anledningar. Jag var redo för att göra ett seriöst försök. Vi satt hemma en kväll och jag sa till David att jag vill gå ner i vikt, jag är trött på att vara tjock. Sen började det. Den dagen  27/5-2013 ställde jag mig på vågen och den visade 86.7 kg på mina 163 cm långa. Enligt BMI så tillhörde jag kategorin fetma. 
 
Träna det hade jag gjort länge, men aldrig så målfokuserat som den här gången. Nu i efterhand så har jag sagt att det har varit en väldigt lätt match, att jag inte fått slita så mycket för det. När jag tänker efter har jag slitit mycket. Jag har gråtit flera gånger av utmattning, hulkat i löpspåren, tagit ipren för träingsvärk. Tränat 4-5 dagar i veckan, pass som har varit riktigt riktigt hårda varje gång. Jag började lära mig springa. Att lära sig springa och kunna njuta av det gjorde mycket för mitt självförtroende. Jag började på 1 km och led rakt igenom den kilometern som tog nästan 9 minuter för mig att "springa" för att nu vara uppe i 10 km på snart under en timme. 
 
  
 
Träningen har dock inte varit det mest avgörande för mig. Utan som så många sagt var kosten det avgörande. Jag tyckte att jag åt som alla andra, rätt nyttigt inge godis i veckorna utan unnade mig på helgen. Tills jag började använda mig av appen shapeup och räkna mina kalorier. Den gav mig en medvetenhet jag inte hade, min  tidigare enligt mig nyttiga dag som bestod av nästan 3500- 6000 kalorier byttes ut mot dagar där jag åt 1200 kalorier/dag. Det handlade om att jag skulle hitta kalorisnål mat. Sallad blev min nya grej och soppor och inget unnande på helgerna.
 
Jag scannade allt, för att se om jag hade råd med kalorierna och höll mig till punkt och pricka på mina 1200 kalorier om dagen. Det blev en rolig grej och jag scannade högt och lågt och det blev en sport av det. Appen och jag gick hand i hand i ca 4 månader. Sen gick det på automatik och den har lärt mig mycket. Ibland åker den fram även i dag för att kontrollera valet av bäst flingor etc. 
 
Vikten? Jag vägde mig 1 gång/vecka men måttbandet blev det som inspirerade mig mest. Jag gick ner ca 1 kg i veckan, vissa veckor 0.4 kg medan andra 1,7 kg och ibland stod det helt still. Däremot stod måttbandet aldrig still. Vill ni gå ner i vikt, mät er det är en enorm belöning.
 
29/8-2013, 3 månader efter starten vägde jag 76,6 kg. dvs. -10 kg. Det gick riktigt fort i början vilket såklart peppade mig att fortsätta. Här hade jag gammalt löprekord på 7,4 km. 
 
Resultatet: Idag är jag långt ifrån den Sara som ni träffade på den 27 maj 2013. Mycket har ändrats både på insidan och det yttre. De inre känslorna och hur jag känner mig är nog antagligen det jag utstrålar, och TACK som fan för alla komplimanger, alla värmande ord och allt stöd. (japp nu kom tårarna). Har aldrig fått höra så många vackra komplimanger som nu varje dag. Jag vet att jag gjort detta själv, det var jag som bestämde mig, det är jag som sprungit upp för dom där jävla backarna och lyft den tunga skivstången. Men utan ditt stöd David hade det inte varit möjligt.
 
I dag kan jag stolt säga att jag väger 66 kg dvs mitt BMI visar nu normalvikt. Den 7 januari 2014 hade jag gått ner 20 kg och därmed nått mitt mål.  
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Den här förändringen är inte slut här. Jag kommer alltid behöva tänka på vad jag äter, att jag rör på mig osv. Fast nu handlar det inte om att göra det för att gå ner mer i vikt utan för att få behålla det jag arbetat fram.  Det finns mycket mer jag hade kunnat dela med mig av och ni får gärna mejla och fråga om det är något, eller skriv en kommentar så fler kan få ta del av mit svar. 
 
Kram. 

Kommentarer
Postat av: Andreas

Fantastiskt bra jobbat Sara!

Jag läste nå'n statistik - och jämte rökning skall just sockerprylen vara det svåraste att ta tag i. Nu är det ju så att skönheten inte sitter på utsidan och vem har sagt att en mullig tjej är ful :). En smal, snygg flicka kan öppna munnen och börja babbla och på två röda sekunder kan hon helt plötsligt vara ful... så att säga.

Hur som helst - hoppas du mår bra i din nygamla kropp - och råkar den gamla komma tillbaks, helt eller delvis, är jag den första att inte bry mig :). Samesamebutdifferent.

Kramar

2014-01-20 @ 06:51:33
Postat av: tåbbä

Så jäkla duktig!

Svar: Tack snälla! Kram.
Sara

2014-03-10 @ 06:48:40
Postat av: Josefine

Hej Sara.
Du känner inte mig, men jag har varit inom din blogg för länge sedan när du hade din inredning och tyckte du var så inspirerande på många sätt och vis. Men nu wow, jag tampas med en ganska stor övervikt. En övervikt som jag länge har förnekat. Jag väger i dag över 100 kg men beslutat mig för att gå ner i vikt och är pågång även om jag inte uppvisar dina resultat på långa vägar (än). Hur tränar du idag?
Kan du snälla fortsätta blogga om din vardag, din träning idag. Föresten du ser strålande ut.

Svar: Hej Josefin.Tack för att du ser mig som en inspiration, det värmer verkligen. Det första steget i din viktresa har du redan gjort, du har nämligen slutat förneka din övervikt. Nu är det bara det roliga kvar. Jag ska absolut försöka blogga om hur min vardag ser ut idag, och min träning. Lycka till och hoppas jag kan vara lite hjälp för dig på vägen.
Kram.
Sara

2014-03-10 @ 11:02:15
Postat av: Fanny H

WOW WOW WOW!!! Vilken jäkla powerwomen du är! Ser fram emot lite workouts innan eller efter arbetspassen i framtiden;) kram!

2014-03-21 @ 10:09:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0