Våren har tittat in på min balkong

Även om vår balkong är långt ifrån i gott skick, så gör det väldigt mycket med fina möbler, blommor och annan utsmycknad. Jag bara ÄLSKAR min balkong just nu.

torsdagsmorgon

Idag blev det en ganska tidigt morgon, sambons klockan ringde vid 7, vilket är tidigt för oss studenter. (Faster jag vet att du går upp vid 3 men det är sjukligt tidigt). Tvättkorgen var överfull så jag bokade en tid nu på morgonen vilket är anledningen till att jag är vaken. Jag är så nöjd med mathems matkasse, det är så GOTT! I tisdags lagade David helgrillad lax med mangosalsan och mangosalsan var väldigt väldigt god.
Här kommer receptet på mangosalsan:
Skala mangon med en kniv och skär bort köttet från kärnan. Tärna mangon i fina tärningar. Hacka en halv rödlök fint och gör likadant med en tomat. Hacka en halv kruka persilja och bland allt i en stor bunke. Krydda med 1 krm salt, 1 krm peppar, 1 msk olivolja, 1 tsk rödvinsvinäger, 1 pressad vitlöksklyfta.
Färdig att servera!

Den här torsdagen ska jag plugga en heldel, just nu läser vi om vräkningar i samhället från 1870 talet -nu. Vi klagar över bostadssituationen idag och visst den är långt ifrån helt fungerande men vi ska vara tacksamma för att det har blivit bättre än på 1800-talet och fattigsverige. Ursch så människor tvingades att leva på den tiden. Men jag blev chockerad över att det fortfarande är relativt många vräkningar, ca 2 stycken per dag.
" Det sista man vill göra är att lyfta ut en person från sin borg"
- Anders Lässman,kronoinspektör

Ikväll tänkte jag träna piloxing med min favorit instruktör Marika, jag verkligen längtar!
Men nu ska jag ta och bädda sängen sen köra igång med läsandet.
Trevlig torsdag



Majblomma

Idag på eftermiddagen fick jag ett samtal från min underbart omtänksamma kusin Ville. Han berättade stolt att han säljer majblommor och undrade vänligt om jag var intresserad av att köpa en, klart att jag ska göra det! Som kusin får man ställa upp på att köpa både jultidningar och majblommor så det fanns ingen tvekan om den saken och det rörde sig inte om några pengar heller för den delen. Ville älskar att sälja, jultidningar säljer han i massor och får väldigt mycket pengar till att köpa sig en fin julklapp till sig själv, att han är skicklig och charmig finns det inga tvivel om.  Idag blev jag nästan lite tårögd över vilken underbar kusin jag har, han kämpar och ringer runt till släkt och vänner för att sälja majblommor i syfte att samla in pengar till barn i hans närområde som har det tuffare ekonomiskt än han själv. Så att dessa barn ska ha möjlighet till ett par skor, möjligt att betala medlemsasvigiften till fotbollen eller till allt annat som barn kan tänkas behövas. Så fint av honom, han får 10 % av det han säljer vilken är ingenting men eftersom att han vet att den övriga summan kommer gå till något bra så är jag säker på att han kommer försöka sälja så mycket som bara möjligt. Han har ett hjärta av guld den killen!

Om någon är intresserad av att sponsra behövande barn i vintrosa hör av dig så ska jag förmedla det vidare till Ville!



Matkasse

Som jag skrev i ett av inläggen igår så har jag och min sambo den här veckan beställt en matkasse från mathem. Igår kom det en kille och ringde på dörren och levererade två kassor med mat direkt vid dörren, exakt som på tv. Jag ska erkänna att jag var väldigt negatativ till hela det är konceptet till en början, och jag kunde inte i min fantasi tro att jag ett år senare hade en beställd matkasse i mitt kök. Den största anledningen till att jag var så negativ var för att jag tycker att människor blir mer och mer lata i samhället, micromat blir allt vanligare, halvfabrikat äts dagligen osv. så jag ansåg som jag uttryckte mig då - Fan människor måste väl orka handla själva! När jag hade beställt matkassen så berättade jag det för en nära kompis som sa haha men Sara har du beställt en latkasse? Och ja lite så kände jag till en början, fast man kan väl vara pigg och energisk och ikke lat även om man beställer matkasse, eller? Det är nog inte där latheten ligger i huvudsak, jaja även om jag inte beställde den här matkassen med anledning av min lathet så måste jag hålla med marknadsföringen av denna produkt, det är smidigt, enkelt och tidssparande. Min huvudsakliga anledning till att jag gjorde beställningen var att jag och min sambo behöver nya recept till stugan, och det har vi fått. Maten i kassen var otroligt fräsch, ekologisk och svensk, jag gillart! I går var det citronbakad kyckling med basilikasås och ungsbakad tomat på schemat oj vad gott det var. Jag tänkte att jag delar med mig av receptet och det är värt att prova för det smakade fantastiskt. Receptet var på kycklingklubbor vilket jag inte tycker är någon direkt höjdare, så ska jag göra om det blir det nog med kycklingfilé.

Recept för 4 potioner

900 g kyckling
1/2 paket färsk spenat
1/2 paket havregrädde - smakade kanon!
1/2 citron
1 gul lök
1 röd lök
4 tomater
3dl ris
1 kruka basilka
Salt, rosmarin, peppar
Olivolja, kycklingfond
ljus maizena

Sätt ugnen på 200 c och sätt en stekpanna på spisen
koka riset enligt ansvisningar
kycklingen:  Riv 1/3 av skalet på den fina sidan, lägg kycklingen i en bunke salta och peppra.
Gnid in citronskalet på kycklingen tillsammans med 1 msk olja, krydda med 1 tsk salt, 1 km peppar och 1 tsk rosmarin. Stek kycklingen med medelhögvärme i en stor stekpanna i ca två minuter.Dela tomaterna och lägg det i en ungsform tillsammans med den stekta kycklingen och sätt in i ungen i ca 20 minuter.
Basilikasåsen: Hacka den gula löken och fräs i en kastrull. När löken börja mjunka häll i 2 dl vatten och 1 msk kycklingfond, (jag körde 1/ hönsbulljong) pressa i halva citronen. När såsen kokar häll havregrädden och red av med 1 1/2 tsk maizena. Smaka av med salt och peppar, hacka basilikan och mixa såsen( jag mixade inte)
Strö strimlad rödlök och spenat över kycklingen innan det serveras.

Smaklig måltid!


Idag väntas helgrillad lax med mangosalsa, sambons tur att laga och jag väntar med spänning!

De äldre i samhället

Just nu läser jag en kurs som heter Samhällsproblem som ingår i mitt program, och idag jag suttit och läst om det äldre i samhället, och kapitlet avslutades med en tolvåringstankar kring det äldre och jag var bara tvungen att dela med mig av dessa tankar;

" Vi tycker det är spännande med gamla saker som möbler, kläder, böcker och leksaker. Det gör inget att det är slitet och har repor. Då syns det nästan bättre. Det syns att det har varit med. Det liksom berättar en historia. Gamla människor har ju också repor, är slitna och kan berätta från förr. Varför är det inte lika fint att vara gammal människa som att en gammal möbel? "

Citat - Samhällsproblem 7:e uppl., Ted Goldberg, S. 310

En otroligt fin tanke!



Jag tycker att ni äldre är helt fantastiskt människor, speciellt min älskade gammelmormor som är 96 år <3

Första rundan


Här har det varit tyst den senaste tiden, det är konstigt det där med bloggande det går som i vågar, blogga mycket kontra blogga ingenting.

I fredags blev det årets första löprunda utomhus. Jag hade bestämt mig för att öka tempot en aning då jag haft en förmåga att småtrippa lite på samma ställe i syfte att inte bli lika trött. När min kära sambo gjorde mig uppmärksam på detta så ändrades min taktik. Så igår ökade jag tempot en aning, övade mycket på andningen och att få ett tryck i benen. Det gick över förväntan, även om det alltid är tufft första gången i spåret.  Jag klarade att springa hela rundan 2,5 km inte speciellt långt för det flesta men för mig är det relativt långt för att springa är ingen direkt höjdare på det. Däremot ska jag erkänna att jag är betydligt mycket bättre på att springa på löpbandet, utomhus har jag något hjärnspöke som intalar mig om att det jag håller på med är sjukt jobbigt och att jag borde börja gå.

I lördags kom mamma och pappa Aalar på besök, vi gick runt på stan och kollade på folk och i affären. Att det kan vara så himla kul att kolla i folk, att lite i smyg få snegla på olika klädstilar få inspiration till något man själv skulle vilja ha, förvånas över att vissa klär sig osv. ja ni vet väl själva tror inte att jag är ensam om den aktiviteten. När vi kom hem från stan gick vi en promenad till skogsområdet där jag bor, och Aalar blev imponderad över utegymmet som finns där. På kvällen lagade vi mat och kollade på Varg Veum(norges motsvarighet till beck).

I går, hade jag och min kära sambo en helt underbar söndag. Solen sken hela dagen här i Stockholm. Vi tog cyklarna till söderbysjön? tror jag det heter, en sjö i Nacka reservatet och grillade korv och njöt av solen i fyra underbara timmar. Vi brände oss båda på kinderna och näsan av solen och idag är faktiskt något brunare än i lördags :).

Jag hoppas att ni haft en lika underbar helg som jag har haft!
Trevlig vecka!
oh just ja vet ni vad, i dag kommer min matkasse från Mathem, otroligt spännande tycker jag. Lovar att upptadera om huruvida jag gillar den eller inte.



RSS 2.0